Paragrafen

Bedrijfsvoering

Fraudebeheersing

Over boekjaar 2022 is er een frauderisico analyse uitgevoerd om voor de Gemeente Nissewaard in kaart te brengen waar de frauderisico’s aanwezig zijn.
Deze frauderisico analyse kan worden opgedeeld in een tweetal onderdelen:

  1. Frauderisico’s binnen de processen
  2. Procesoverstijgende frauderisico’s
  1. Frauderisico’s binnen de processen:

Dit betreffen de frauderisico’s welke betrekking hebben op een specifiek proces binnen de Gemeente Nissewaard. Deze risico’s doen zich alleen voor binnen het proces en de te nemen maatregelen zien dan ook specifiek toe op maatregelen binnen dit proces.
Deze risico’s zijn in kaart gebracht door het voeren van de reguliere procesgesprekken waarbij extra aandacht is besteed aan het in kaart brengen van de frauderisico’s. Deze gesprekken zijn gevoerd met de proceseigenaren.

  1. Procesoverstijgende frauderisico’s:

Dit betreffen de frauderisico’s welke niet toezien op één specifiek proces, maar betrekking hebben op meerdere processen en/of de gehele organisatie.
Vanuit de NV COS worden er twee procesoverstijgende frauderisico’s genoemd:

  • Het risico dat management interne beheersingsmaatregelen doorbreekt (240.32)
  • Het risico ten aanzien van de opbrengstenverantwoording (240.27)

Voor deze frauderisico’s zijn er geen mitigerende maatregelen binnen een proces alleen, maar zijn de mitigerende maatregelen ook procesoverstijgend. Binnen de Gemeente Nissewaard zijn er een aantal maatregelen genomen om de bovenstaande (procesoverstijgende) frauderisico’s te mitigeren:

  • Klokkenluidersregeling
  • Vertrouwenspersonen
  • ‘Het goede gesprek’ (dat jaarlijks tussen de manager en de medewerker wordt gevoerd)
  • Verklaring Omtrent Gedrag
  • Eed en/of Belofte die moet worden afgelegd bij indiensttreding
  • On boarding proces (zowel voor eigen personeel als inhuur)

In 2022 is er een eerste stap gezet tot het in kaart brengen van de frauderisico’s binnen de afzonderlijke processen. Voor 2023 wordt dit verder doorgevoerd en wordt er een uitgebreide frauderisico analyse opgesteld waarbij alle processen beoordeeld zullen worden en wordt er ook uitgebreid gekeken naar de procesoverstijgende frauderisico’s en de te nemen mitigerende maatregelen.  Wellicht kan er dan ook begonnen worden met de fraudebeheersing.
Het streven voor 2024 is dat zowel de frauderisicoanalyse als de fraudebeheersing voldoende zijn om erop te kunnen steunen (waarbij de accountant dit ook kan).

Deze pagina is gebouwd op 12/07/2023 10:27:43 met de export van 11/22/2023 15:49:00