Leren, participeren en ondersteunen

Maatwerk volwassenen

Wat gaan we daarvoor doen?

  • We zetten in op bekendmaking van de sociale kaart onder professionals, zodat algemeen beschikbare voorzieningen beter kunnen worden ingezet en indien mogelijk inzet van persoonsgebonden voorzieningen kan worden beperkt.
  • We voeren dagbesteding zoveel mogelijk als algemene voorziening uit en niet meer als persoonsgebonden voorziening. We starten met onderzoek naar de mogelijkheid van inzet van Voorne-Putten Werkt! voor arbeidsmatige dagbesteding.
  • In 2023 en begin 2024 implementeren we voor de wmo maatwerkvoorzieningen de nieuwe werkwijze wmo triage naar urgentie. In 2024 monitoren we de nieuwe werkwijze herindicatie-termijnen en stellen zo nodig de werkwijze bij.
  • We gaan aan de slag met de ontwikkeling en het uitvoeren van de uitvoeringsagenda in opvolging van de Woonzorgvisie, waarmee we concrete stappen gaan zetten om beter aan te sluiten bij de woon- ondersteuningsvragen van ouderen en kwetsbare doelgroepen. We werken daarbij nauw samen met onze partners zoals woningcorporaties.
  • We werken aan het realiseren van nieuwe opvang- en woonvormen in Nissewaard voor kwetsbare volwassenen zoals flexwonen, begeleid wonen, kortdurende opvang en Housing First.
  • We implementeren het wetsvoorstel Wet aanpak meervoudige problematiek sociaal domein (Wams) en voeren deze uit wanneer de wet van kracht is geworden. Dit in relatie tot de ontwikkeling van de gemeentelijke toegang.
  • We selecteren en ondersteunen 10 huishoudens met multiproblematiek volgens een doorbraakmethode, mits de Wams van kracht is.
  • Als centrumgemeente voor de Zuid-Hollandse Eilanden hebben we als wettelijke taak een regierol voor de aanpak van huiselijk geweld en zijn we verantwoordelijk voor het organiseren van de opvang en hulpverlening aan slachtoffers van huiselijk geweld. Ook organiseren we Beschermd wonen en maatschappelijke opvang voor inwoners in de regio die dit nodig hebben.
  • Als vervolg op de regiovisie Geweld hoort nergens thuis 2019-2023 en het daarbij behorende verbeterplan, stellen we begin 2024 een nieuwe regiovisie huiselijk geweld vast. Net als bij de vorige regiovisie werken we samen met de twee andere centrumgemeenten in de regio Rotterdam Rijnmond (Rotterdam en Vlaardingen). In deze regiovisie spreken we op hoofdlijnen af wat we gezamenlijk doen in de aanpak van huiselijk geweld, kindermishandeling en seksueel geweld. We bewaken de samenhang met de ontwikkeling van het Toekomstscenario Jeugd- en gezinsbescherming.
  • Met de regiogemeenten werken we ook in 2024 samen aan het versterken van de lokale teams, het werken met ervaringsdeskundigen, de opvang van en hulpverlening aan plegers van huiselijk geweld en de samenwerking met ketenpartners. En we bestendigen wat er al loopt, bijvoorbeeld de aanpak van seksueel geweld, intensieve casusregie en het verbeteren van de doorstroom in de vrouwenopvang.
  • We implementeren in 2024 de (dan) gemaakte regionale keuzes ten aanzien van de intergemeentelijke samenwerking op maatschappelijke opvang en beschermd wonen vanaf 2025. We werken aan het realiseren van de gekozen organisatievorm, de inkoop van (nieuwe) regionale voorzieningen en eventuele aanpassingen in de governance.
  • We investeren in een goede samenwerking met de lokale toegangen van de gemeenten op de Zuid-Hollandse Eilanden door regelmatig overleg, het opstellen van werkprocessen en het maken van werkafspraken.
Deze pagina is gebouwd op 12/07/2023 10:27:43 met de export van 11/22/2023 15:49:00