Maatwerk volwassenen
Ook inwoners die een (ernstige) kwetsbaarheid hebben, moeten kunnen deelnemen aan het maatschappelijk leven, bijvoorbeeld zo zelfstandig mogelijk wonen en toegang hebben tot ontmoetings- en ontspanningsactiviteiten. Kwetsbaarheid kan ontstaan door een beperking, of doordat vanwege ouderdom of stapeling van problemen dagelijkse zaken niet meer vanzelfsprekend zijn. Kwetsbaarheid hoort bij het leven, maar mag geen reden zijn om niet te kunnen meedoen. We willen dat inwoners van Nissewaard in staat zijn om zo lang mogelijk zelfstandig te leven, te wonen en te participeren. We bieden waar nodig ondersteuning, die zoveel mogelijk gericht is op duurzame oplossingen binnen de samenleving. Daarbij vergroten we de eigen mogelijkheden en talenten van inwoners en de kracht van de netwerken om hen heen.
Als gemeente bieden wij ondersteuning aan inwoners. Deze ondersteuning kan algemeen toegankelijk zijn of bestaan uit een persoonsgebonden voorziening. Bij dit laatste valt te denken aan huishoudelijke hulp, individuele begeleiding of een hulpmiddel, gericht op de individuele hulpvraag.
Als er meer zorg nodig is, zijn er regionale voorzieningen voor opvang en beschermd wonen, namelijk vrouwenopvang (aanpak huiselijk geweld), maatschappelijke opvang voor daklozen en beschermd wonen voor inwoners met psychische problemen of een licht verstandelijke beperking. Voor deze voorzieningen is de gemeente Nissewaard centrumgemeente. Dat betekent dat deze voorzieningen namens alle gemeenten op Voorne-Putten, Goeree-Overflakkee en de Hoeksche Waard worden gerealiseerd. Lokaal wordt gewerkt aan preventie en nazorg, zoals hulpverlening aan personen met verward gedrag en het voorkomen van dak- en thuisloosheid. Waar nodig worden deze taken in samenwerking met andere gemeenten opgepakt.
Om kwetsbare volwassen inwoners te ondersteunen, voeren we vele activiteiten uit. Zo voeren we preventief welzijnsbeleid en financieren we algemene voorzieningen zoals maatschappelijk werk en cliëntondersteuning (onderdeel van thema Thuis in Nissewaard) en zetten we met het programma ‘geweld hoort nergens thuis’ in op een veilige thuissituatie. We kopen vele Wmo-voorzieningen in en zorgen met contractmanagement en rechtmatigheids- en kwaliteitstoezicht dat de voorzieningen goed worden uitgevoerd. Zo nodig passen we, in overleg met de aanbieders, de voorwaarden aan zodat dit beter aansluit op onze beleidsvisie en op de behoeften van onze inwoners. Als centrumgemeente subsidiëren we voorzieningen voor opvang en kopen we voorzieningen voor beschermd wonen in. We zorgen als gemeente voor de toegang tot persoonsgebonden voorzieningen als dit noodzakelijk is. Binnen het thema Maatwerk volwassenen hebben we naast de doorlopende taken, speerpunten benoemd met onze doelen en maatregelen.