Schoon, heel en veilig

Accommodaties & Parkeren

Wat gaan we daarvoor doen?

  • Verdere verduurzaming gemeentelijke accommodaties

Vanuit de gemeentelijke duurzaamheidsdoelstellingen om in 2050 een energie neutrale, CO2-arme, klimaatbestendige en circulaire samenleving gerealiseerd te hebben zullen in en vanaf 2024 met name de meer ingrijpende verduurzamingsmaatregelen over de gemeentelijke vastgoedportefeuille worden uit gerold.

Na de projecten met betrekking tot verledding van de portefeuille en de plaatsing van zonnepanelen is in 2023 de volgende stap gezet op weg naar verdere verduurzaming van het eigen vastgoed met de meer ingrijpende maatregelen. Op pand niveau zijn en worden de betreffende verduurzamingsmaatregelen uitgelijnd met de meerjaren onderhoudsplannen, zodat verduurzaming en planmatig onderhoud in een integrale uitvoeringsplanning kunnen worden opgepakt. Deze omzetting van de op onderhoud en instandhouding gericht MJOP’s naar DMJOP’s (Duurzame Meerjaren Onderhoud Plannen) is voor de eerste tranche panden in 2023 ingericht, zodat verduurzamingsmaatregelen op natuurlijke momenten geïntegreerd in het reguliere onderhoud worden uitgevoerd. Vanaf 2024 zal deze exercitie en de daaraan gekoppelde uitvoering over de hele portefeuille worden uitgerold. Daarnaast zal er verder invulling gegeven worden aan het optimaliseren van het gebruik van het gemeentelijk vastgoed voor de plaatsing van zonnepanelen, daarbij bijdragend aan de ambitie om in 2050 energie neutraal te zijn en op korte termijn om de energielasten voor gemeentelijk vastgoed te verlagen.

  • Optimaliseren inzet en gebruik Vastgoedportefeuille

Zoals eerder aangegeven is het in bezit hebben van vastgoed geen gemeentelijk doel op zich. De gemeentelijke vastgoed portefeuille ondersteunt (middels het bieden van huisvesting) andere gemeentelijke beleidsthema's en keuzes.

In en vanaf 2024 zal het zo effectief en efficiënt mogelijk inzetten van het vastgoed een belangrijk aandachtspunt worden. Het optimaliseren van de huisvesting moet leiden tot het vergroten van een efficiënte inzet van het beschikbare vastgoed en de daarbij noodzakelijke financiële instandhoudingsmiddelen. Naast de verkopen van af te stoten panden wordt de aansluiting bij een aantal belangrijke ontwikkelingen ook in 2024 verder doorgetrokken. Daarbij is een belangrijk aandachtspunt voor Vastgoed de ontwikkelingen in het kader van het IHP mede gekoppeld aan de ontwikkelingen in het kader van NS2040. Belangrijk hierbij is het voornemen multifunctionele gebouwen neer te zetten waar naast de schoolfunctie, ook andere maatschappelijke functies een plek gaan krijgen. Anderszijds wordt bij de vervangingsopgave binnen onderwijshuisvesting ook in 2024 per onderwijsgebied in samenwerking met de schoolbesturen continu gekeken naar de meest optimale beheer- en exploitatievariant, waarbij de uitkomst kan zijn dat het aantal schoolgebouwen in juridisch eigendom binnen de vastgoedportefeuille toeneemt. Daarnaast gaat het ook om vervanging van gym-/sportzalen die buiten het schoolgebruik door Vastgoed in gebruik gegeven worden aan sportverenigingen, etc.. In het bredere kader van NS2040 en het in het coalitieakkoord vastgelegde voornemen om de wijken de Akkers, De Hoek en Waterland een extra kwaliteitsimpuls te geven, zal er ook in 2024 actief naar gelegenheden gezocht  worden om tot een verdere optimalisatie van inzet en omvang van de vastgoed portefeuille te komen.

  • Aanscherpen financieel management vastgoed portefeuille

Transparantie in budgetten en grip op financiële begrotingen en investeringsschema’s zijn de doelen. De beschikbare budgetten voor onderhoud (en verduurzaming) worden jaarlijks besteed (op basis van nut en noodzaak). De betrouwbaarheid van de begrotingen is ten minste 90%. De 10% afwijking wordt veroorzaakt door financiële tegen- of meevallers bij aanbestedingen, de economische situatie of tegenvallers tijdens de uitvoering van het onderhoud. Daarnaast is voor 2024 een belangrijk aandachtspunt om de gebouw gebonden diensten als beveiliging en schoonmaak kritisch tegen het licht te houden met als doel tot een vereenvoudigde maar verantwoorde invulling te komen.

  • Parkeren

In 2023 is met het uitrollen van het kenteken parkeren voor alle parkeergarages een belangrijk thema uit het coalitieakkoord het “Gastvrij parkeren” verder versterkt is. Begin 2024 zal daar de realisatie van het digitaal loket aan zijn toegevoegd, waardoor met name zaken als parkeerabonnementen, ontheffingen, eenvoudiger aangevraagd en afgehandeld zullen kunnen worden.
Aansluitend aan de gemeentebrede ambitie om het aantal oplaad mogelijkheden voor elektrisch vervoer verder uit te breiden zal ook voor de autoparkeergarages (en fietsenstallingen) onderzocht worden welke ruimte hier voor uitbreiding is. Voor de garages geldt dat hier het (brand) veiligheidsaspect een belangrijk criterium is voor de uitbreidingsmogelijkheden.
Ook ten aanzien van de tarieven zal in het kader van gastvrij parkeren gezocht blijven worden naar een optimale balans tussen de hoogte van de parkeertarieven en noodzakelijke kostendekking.

Deze pagina is gebouwd op 12/07/2023 10:27:43 met de export van 11/22/2023 15:49:00