Om mensen aan de slag te krijgen en houden is een goede match essentieel. Wij trachten steeds meer in te zetten op matching vanuit zogeheten softskills en interesses, in plaats van het traditionele curriculum vitae. Met instrumenten zoals voorwaardelijke opleiding voor plaatsing, jobcarving en functiecreatie of een proefplaatsing willen we een brug naar werk maken. In 2023 hebben wij al meerdere werkgeversinstrumenten geharmoniseerd binnen de arbeidsmarktregio Rijnmond. Dit om meer duidelijkheid richting werkgevers te bieden. De ambitie is om in 2024 ook de ondersteuning via jobcoaching te harmoniseren.
We proberen door inzet van het instrument Social Return On Investment (SROI) waar mogelijk via de eigen inkoopopdrachten werkgevers te stimuleren om bij te dragen aan de arbeidsparticipatie van werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit kan onder andere door het aanbieden van een baan, het uitzetten van een order bij een Sociaal Werk-bedrijf of het uitvoeren van een maatschappelijke activiteit.
We onderzoeken opties om de mogelijkheden te vergroten tot verrichten van arbeid door bijstandsgerechtigden met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit doen we onder andere door te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om Voorne-Putten Werkt aanvullende opdrachten te verlenen vanuit de gemeente (inbesteden) en door businesscases op te stellen voor kansrijke projecten. Dit mede in het kader van toekomstbestendigheid van Voorne-Putten Werkt.
We stimuleren de inzet van het instrument loonkostensubsidie voor de bijbehorende doelgroep en zetten waar nodig jobcoaches in.
We zetten meer instrumenten in voor mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt, waaronder Individuele Plaatsing en Steun (IPS) en maken beter gebruik van instrumentarium van samenwerkingspartners. Daarnaast ontwikkelen we een oriëntatiefase, waarin de bijstandsgerechtigde in staat wordt gesteld te verkennen wat mogelijkheden en behoeften zijn en wat daartoe in de weg staat. Zo kan beter passende ondersteuning worden geboden.
Professionals hebben de ruimte om maatwerk te leveren en in te gaan op mogelijke andere problemen die de zoektocht naar werk in de weg staan.
Vanuit de gemeentelijke toegang en na invoering van de Wet aanpak meervoudige problematiek sociaal domein (Wams), zijn we beter in staat maatwerk te bieden in complexe situaties waar problematiek op meerdere domeinen speelt.
We passen ons re-integratieinstrumentarium beter aan op bijstandsgerechtigden met kinderen en zetten minimaal twee instrumenten in op het wegnemen van belemmeringen bij alleenstaande ouders.
We voeren gratis OV in voor oudere minima.
We stimuleren de inzet van saneringskredieten, ten opzichte van traditionele schuldregelingen.
We monitoren de werking van ons inburgeringsbeleid en de uitvoering daarvan en stellen dat zo nodig bij.
We spannen ons in om zo goed mogelijk te voldoen aan de taakstelling tot huisvesting van statushouders en deze statushouders maatschappelijk te begeleiden bij het wegwijs worden in de lokale samenleving.
We stellen een actieplan op ter vergroting van het bereik van laaggeletterden. Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor het DigiTaalhuis.
Deze pagina is gebouwd op 12/07/2023 10:27:43 met de export van 11/22/2023 15:49:00