Deze periode wordt ingezet op het uitwerking geven aan de anterieure overeenkomst van ontwikkelingen in de omgeving Metro-busstation (zoals transformatie Bliekstraat 5) dan wel het afsluiten van (anterieure) overeenkomsten voor bijvoorbeeld de Bliekstraat 4 en Synchroon.
In 2024 wordt de gebiedsdekkende Omgevingsvisie voor Nissewaard na een participatief proces vastgesteld door de raad.
We gaan aan de slag met het opstellen van een gebiedsdekkend Omgevingsplan waarin de ambities uit de Omgevingsvisie in regels wordt doorvertaald. Dit doen wij aan de hand van het door de raad vastgestelde plan van aanpak. Daarbij wordt ook gekeken naar mogelijkheden om activiteiten vergunningvrij te maken. Ook gaan we experimenteren met het opstellen van een Omgevingsprogramma (bevoegdheid college).
De Omgevingswet vraagt gemeenten naast het opstellen van de verplichte kerninstrumenten ook om op een andere manier te gaan werken. De komende jaren ligt de focus op de verdere uitwerking hiervan, zoals het verder digitaliseren en het verbeteren van de dienstverlening.
Bij het in werking treden van de wet hebben wij het wettelijk minimum gerealiseerd. De Omgevingswet beoogt echter een grotere verandering teweeg te brengen, bijvoorbeeld als het gaat om een goede datakwaliteit. Dat vraagt de nodige inspanningen. Wij gaan aan de slag om in de organisatie meer datagedreven te gaan werken.
We gaan aan de slag met een verkenning voor het invoeren van een flitsvergunning: het invoeren van een versneld proces voor de afhandeling van eenvoudige aanvragen omgevingsvergunning.
Bij de behandeling van complexe initiatieven werken wij volgens het proces Verkennen en begeleiden initiatief. Dit betekent dat wij eerst kijken naar de wenselijkheid van het initiatief en daarna, als die uitkomst positief is, hoe wij het initiatief mogelijk kunnen maken. In aanloop naar de komst van de Omgevingswet zijn we op deze manier gaan werken. De doorontwikkeling loopt ook door na 1 januari.
Daarnaast evalueren wij een aantal zaken die voorafgaand aan de invoeringsdatum al zijn ingevoerd, zoals de inzet van de gemeentelijke adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit en de lijst die de raad heeft vastgesteld over verplichte participatie en (verzwaard) adviesrecht.
Deze pagina is gebouwd op 12/07/2023 10:27:43 met de export van 11/22/2023 15:49:00