Leren, participeren en ondersteunen

Volksgezondheid

Wat gaan we daarvoor doen?

  • Wij zetten in op het stimuleren van een gezonde leefstijl. In 2024 richten wij onze aandacht op het werken aan rookvrije omgevingen, zoals sportverenigingen. Daarnaast zijn gezonde voeding en bewegen belangrijk en verzorgen wij voorlichting op scholen voor meer bewustwording. Een preventieve aanpak van problematisch alcohol- en drugsgebruik wordt vormgegeven door verschillende voorlichtingen en campagnes.
  • Wij streven naar een positievere ervaring van gezondheid, niet enkel de fysieke gezondheid maar ook de mentale gezondheid. Wij doen dit door een koppeling te maken met het preventieve veld. Met de landelijke aanpak ‘Eén tegen eenzaamheid’ proberen we eenzaamheid te verminderen. We stimuleren ontmoeting en vrijwilligerswerk, bekostigen diverse trainingen voor mentale veerkracht en werken aan een dementievriendelijke samenleving. Ook zet de kerngroep ‘Elkaar Waard’ zich in om het taboe rondom eenzaamheid te doorbreken en kennisdeling tussen betrokken partijen te stimuleren.
  • Wij willen gezondheidsachterstanden terugdringen en al onze inwoners dezelfde kansen bieden. Wij doen dit door in te zetten op de eerste 1000 dagen van een kind (Kansrijke Start) in combinatie met Nu Niet Zwanger van de GGD. Wij willen taal- en onderwijsachterstanden zo vroeg mogelijk voorkomen en terugdringen door voor- en vroegschoolse educatie, waarbij we inzetten op een zo groot mogelijk bereik van peuters. Het thema gezondheid zal verweven worden door de gemeente en haar partners van Thuis in Nissewaard.
  • Wij nemen deel aan de omgevingstafel waar initiatieven worden besproken voor de invulling van de leefomgeving en geven hiermee gezondheid een plek binnen het ruimtelijk beleid.
  • Wij zetten in op het landelijk Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) door uitvoering te geven aan 5 ketenaanpakken van Kansrijke Start, Gecombineerde Leefstijlinterventies (GLI), aanpak overgewicht en obesitas bij kinderen, valpreventie bij ouderen en Welzijn op recept.
  • In 2024 geven wij invulling aan het Nationale Preventieakkoord en het subregionale preventieakkoord door te investeren in preventie, waarbij gezonde voeding dient als verbindend thema.
  • We maken afspraken met zorgverzekeraar en zorgkantoor in het kader van het Integraal Zorg Akkoord (IZA) en voeren deze uit.
  • We zetten ons in voor het optimaliseren van de acute zorgketen Nissewaard door de samenwerking met SMC en andere stakeholders te versterken.
  • We dragen bij aan het versterken het aanbod van zorgpersoneel in de (acute) zorg (op termijn) door het realiseren van een zorgcampus.
  • We nemen deel aan de landelijke lobby om de invloed van gemeenten op bereikbare zorg te vergroten en in te zetten op een evenwichtige spreiding van acute zorg.
Deze pagina is gebouwd op 12/07/2023 10:27:43 met de export van 11/22/2023 15:49:00