Bij ruimtelijke ontwikkelingen hebben we aandacht voor cultuurhistorische waarden. We benutten deze waarden als een kans om tot een kwalitatief en gedragen ontwikkeling te komen.
We geven uitvoering aan de beschermde regelingen voor monumenten, stads- en dorpsgezichten en het archeologisch bodemarchief. Daarnaast zorgen we goed voor ons roerend en immaterieel erfgoed.
We zetten in op het beleefbaar maken van monumenten door in samenwerking met een comité van vrijwilligers de Open Monumentendag te organiseren en erfgoedlocaties op te nemen in het aanbod voor 'binnenschoolse cultuureducatie' (de kosten zijn opgenomen in het thema 'cultuur ').
We willen ons beschermde erfgoed beter zichtbaar maken voor de burgers door middel van overzichtskaarten op het internet.
We verstrekken subsidie voor het onderhoud en de restauratie van gemeentelijke monumenten.
We informeren eigenaren over de mogelijkheden om hun monument te verduurzamen (zie: www.nissewaardwoont.nl/verduurzaming ). Hier proberen we een extra impuls aan te geven door een herbezinning op ons huidige beleid hierin.
We ontwikkelen samen met kerkeigenaren, bewoners- en erfgoedorganisaties een integrale toekomstvisie op het totale kerkenbestand in Nissewaard, de zogenaamde kerkenvisie.
We doen onderzoek naar ons gebouwd erfgoed en indien hiervoor aanleiding is, wijzen we nieuwe gemeentelijke monumenten of beschermde dorpsgezichten aan.
We hebben aandacht voor de jonge architectuur binnen de gemeente Nissewaard zoals de wederopbouw architectuur en post 65 architectuur. We inventariseren wat hiervan het behouden waard is.
We nemen deel aan het erfgoedlijnen-netwerk van de provincie Zuid-Holland.
We zetten ons in voor het beheer en onderhoud van de monumentale accommodaties die in ons eigendom zijn (de kosten zijn opgenomen in het thema 'accommodaties en parkeren ').
Deze pagina is gebouwd op 12/07/2023 10:27:43 met de export van 11/22/2023 15:49:00